Ποιοι θα μπορούν να βγουν
Ένα βήμα πριν από τη γενική απαγόρευση κυκλοφορίας βρίσκεται η Ελλάδα. Είτε γιατί το Σαββατοκύριακο που έρχεται πολλοί θα ξεχυθούν σε πάρκα και παραλίες αδιαφορώντας για τις εντολές που έχουν δοθεί, είτε γιατί οι επιστήμονες περιμένουν μεγάλο κύμα κρουσμάτων, η κυβέρνηση δηλώσει έτοιμη για όλα.
Τι έχει μείνει; Απαγόρευση κυκλοφορίας, παρά μόνο για όποιον πηγαίνει στη δουλειά ή για ψώνια ή το φαρμακείο.
Επίσης, αναστολή δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και μόνο κάποιες γραμμές του μετρό και των λεωφορείων θα λειτουργούν.
Αλλά και αναστολή των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με τα νησιά της χώρας προκειμένου να αποτραπεί μαζική φυγή από τις πόλεις.
To πρώτο αυστηρό βήμα έγινε με την απόφαση να ταξιδεύουν στα νησιά μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι αυτών κι όχι όσοι ζουν π.χ. στην Αθήνα και θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή να κάνουν διακοπές.
Οσο δε πλησιάζουμε προς το Πάσχα, όπου πολλοί θα θελήσουν να φύγουν από την Αθήνα και τις άλλες πόλεις, δεν αποκλείεται να υπάρξει και αποκλεισμένος δρόμων προκειμένου να «μπλοκαριστούν» εκδρομείς προς την επαρχία και να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του κοροναϊού.
Ηδη αποφασίστηκαν περιπολίες της Αστυνομίας όπου με μεγάφωνα θα ενημερώνουν τον κόσμο που συνωστίζεται σε σημεία της υπαίθρου.
Η απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας είναι το έσχατο μέτρο, λένε στην κυβέρνηση, όμως, όλα δείχνουν ότι βρίσκεται πολύ κοντά. «Ισως και από Δευτέρα», τονίζουν κάποιοι που ερμηνεύουν το αυστηρό μήνυμα που έστειλε σε όλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του.
Πλέον η έκκληση «μείνετε σπίτι» παίρνει χαρακτήρα εντολής καθώς τα νέα από το μέτωπο των κρουσμάτων ενδεχομένως να μην είναι καλά τα επόμενα 24ωρα.
Πολλά τα κρούσματα
Μπορεί να έχουν δηλωθεί επίσημα λίγο πάνω από 460 κρούσματα, όμως, οι επιστήμονες μιλούν για τουλάχιστον 3.000.
Η διασπορά του κοροναϊού είναι δεδομένη, ειδικά και από το γεγονός ότι πολλοί γιατροί και νοσηλευτές που δουλεύουν νυχθημερόν κι έχουν έρθει σε επαφή με κόσμο, ήδη νοσούν.
Προκειμένου να μη γίνει η Ελλάδα όπως στην Ιταλία και να μην υπάρξουν δεκάδες θύματα η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει και τα τελευταία σκληρά μέτρα που της απέμειναν.
«Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται εάν τελικά η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμη πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας», είπε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνοντας όσους εδώ και μέρες λένε ότι η κυβέρνηση μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας και της Ιταλίας και να απαγορεύσει τις άσκοπες μετακινήσεις.
Παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει προσαρμοστεί στις δύσκολες καταστάσεις και στον υποχρεωτικό εγκλεισμό, υπάρχουν πολλοί ακόμη που «σπάνε» την καραντίνα.
Για παράδειγμα, την Πέμπτη παρατηρήθηκε μεγάλη συνάθροιση κόσμου στον Φλοίσβο ενώ και στην Παραλία της Θεσσαλονίκης κάποιες ώρες ο κόσμος είναι πολύς.
Το ίδιο ισχύει και για πάρκα όπου μαζεύονται ομάδες ατόμων και κάθονται με τις ώρες.
Στο ερώτημα: «Ποιος θα μετακινείται αν υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας» η απάντηση είναι δύσκολη.
Εκτιμάται ότι θα μπορούν να μετακινηθούν όσοι πηγαίνουν στην εργασία τους, όσοι χρειάζεται να πάνε σε γιατρό, κάποιο νοσοκομείο ή να αγοράσουν φάρμακα.
Αλλά και όλοι όσοι πηγαίνουν να προμηθευτούν τρόφιμα από σούπερ μάρκετ, λαϊκές και άλλα μαγαζιά που παραμένουν ανοικτά.
Δεν θα επιτρέπεται δηλαδή η βόλτα στους δρόμους, η άθληση στα πάρκα και γενικότερα η συνάθροιση ακόμη και λιγότερων από 10 άτομα όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα.
Και οι πτήσεις
Στα σενάρια που εξετάζονται είναι επίσης και αυτό της απαγόρευσης πτήσεων από και προς την Ελλάδα. Ένα μέτρο που δεν υλοποιήθηκε χθες, όμως, δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί τα επόμενα 24ωρα.
Σίγουρα θα υπάρξει περιορισμός των πτήσεων, που έτσι κι αλλιώς συμβαίνει καθώς δεν υπάρχουν επιβάτες. Όμως, τα μέτρα στα αεροδρόμια θα είναι πολύ αυστηρά.
Σε σύσκεψη που έγινε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» υπό τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, εξετάστηκαν τα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή λόγω του κοροναϊού και για να διασφαλιστεί η συντονισμένη ενημέρωση των επιβατών που εισέρχονται στην χώρα μας σχετικά με τα ειδικά μέτρα που έχουν ληφθεί και την υποχρέωση της 14ημερης καραντίνας. Η σχετική οδηγία για την 14ημερη καραντίνα ισχύει από σήμερα 20 Μαρτίου 2020 και ώρα 12.00.
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων και για τις ακτοπλοϊκές γραμμές και για τη δυναμικότητα που θα έχουν τα πλοία που ταξιδεύουν στα νησιά.
Δεν θα μπορούν π.χ. να έχουν 500 και 1.000 άτομα και θα υπάρχει ενδελεχής έλεγχος των ατόμων που επιβιβάζονται στα πλοία.
Είναι ενδιαφέρουσα και άκρως ανησυχητική η καταγγελία που έκανε στο Mega ο δήμαρχος Σύμης ο οποίος είπε ότι δεκάδες Ευρωπαίοι πηγαίνουν στο νησί για να «προστατευτούν» από τον ιό, αλλά κανείς δεν ξέρει αν αποτελούν οι ίδιοι παράγοντα διασποράς του κοροναϊού.
Ούτε λόγος φυσικά για άνοιγμα των σχολείων την επόμενη εβδομάδα καθώς σύντομα θα ανακοινωθεί νέα παράταση της διακοπής λειτουργίας τους, τουλάχιστον μέχρι τις διακοπές για το Πάσχα.
Φαρμακεία
Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τον Πρόεδρο Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά.
Στόχος, σύμφωνα με πληροφοριες, να επισημανθούν πιο εμφατικά, οι οδηγίες για τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων ασφαλείας στα φαρμακεία.
Ο κ. Κικίλιας ζήτησε από τον κ. Βαλτά να τονίσει σε όλους τους φαρμακοποιούς ότι πρέπει να ενημερώνουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους, να μένουν σπίτι τους. Τα φάρμακά τους μπορεί να τα παίρνει οποιοσδήποτε συγγενής πρώτου βαθμού με την ταυτότητά του και οποιοσδήποτε τρίτος με υπεύθυνη δήλωση, χωρίς εξουσιότηση.
Το σίγουρο είναι ότι αν απαγορευτεί η κυκλοφορία, σε συνδυασμό με τα κλειστά σχολεία, τα κλειστά καταστήματα, το λουκέτο στα ξενοδοχεία και σε όλη την οικονομική δραστηριότητα και τον περιορισμό στο σπίτι, δημιουργείται ένα εφιαλτικό σκηνικό.
Η χώρα θα κατεβάσει ρολά για άγνωστο χρονικό διάστημα με την ελπίδα να μην υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού και να μην υπάρξουν πολλοί θάνατοι.